Paul Albers | Photography.

Op deze website kun je mijn fotografische werk bekijken. Ik werk en woon in Nederland.

Mijn fotografische interesse begeeft zich op het gebied van Zwart - Wit fotografie maar ook kleurenfotografie heeft mijn belangstelling. De onderwerpen die ik uitbeeld variëren van natuurfotografie zoals landschap, flora en fauna tot straatfotografie en Architectuur. Laat je verrassen door mijn uitbeelding van alles wat deze wereld fotografisch kan bieden.

Flavicon logo 32X32.png
Handtekening-schrift-wit-interlaced.png

Natuur.

Die kleine bosrakker

De Eekhoorn

Marters zijn schuw, slim en achterdochtig. Lijken bijna onzichtbaar. Het was heel moeilijk om ze aan een vaste voerplek te laten wennen, en bijna onmogelijk om ze zover te krijgen dat ze verlichting accepteren. Maar het is heel goed gelukt!

Das, bunzing, steenmarter en boommarter. Ze komen alle vier voor de hut onder de lamp iets lekkers halen en zijn goed te fotograferen. Het zijn prachtige, fotogenieke dieren. Je weet niet wat je ziet als je er eentje voor je lens krijgt! Steenmarters lijken op een kruising tussen een kat en een eekhoorn. Schoonheid, elegantie, kracht, souplesse en wendbaarheid, het is allemaal op ze van toepassing.

Nachtdieren, marterhut

Vledder

De Das

De Steenmarter

Bunzing

De Boommarter

 
 

Die oude beuk

 
 

Mooie herfst kleuren

Paddenstoelen, in een veelheid

 

De machtige oude beuk

Sallandse Heuvelrug - Kleurenpracht

 

Mos kleuren in vele variaties

 
 
Evy_PAL3732_BW.jpg

Fotoclub Salland

Een ochtend op fotoshoot met fotoclub Salland. Hondenfotografie

Evy - de ruwharige Jack Russel

Evy - de ruwharige Jack Russel

Evy_PAL4055.jpg
Frank de Weimaraner

Frank de Weimaraner

Frank de vliegende hond

Frank de vliegende hond

Boetelerveld_Heide_v1.jpg

Boetelerveld.

Het Boetelerveld is het laatste stukje natte heide dat is overgebleven van de vroegere uitgestrekte Sallandse Heide. Het is door toeval intact gebleven. De machines om te ontginnen stonden klaar, toen zich in februari 1953 de watersnoodramp voordeed. Al het materieel moest plots naar Zeeland en Zuid-Holland. Na de herstelwerkzaamheden daar, was het denken over ontginnen in Nederland veranderd. Hierdoor is het huidige Boetelerveld in feite een unieke weergave van de Raalter woeste gronden in de tijd van de marken..

Schelpen op het boetelerveld. Hoe zijn die daar beland?

Schelpen op het boetelerveld. Hoe zijn die daar beland?

Distel

Distel

Ouwehands Dierenpark.

De Mandril : mensen - slaapverwekkend

De Mandril : mensen - slaapverwekkend

Mandril, de alfa man

De Eempolder.

 

Eemland bestaat nog uit echt oud-Hollands boerenland. Hier bloeien de dotterbloemen, broeden weidevogels en vinden wintergasten rust. Een open gebied vlak bij de Randstad waar het heerlijk wandelen en fietsen is.

Weidevogelwalhalla

Eemland is geliefd bij weidevogels omdat ze hier nog een leefomgeving vinden die elders is verdwenen. Zachte, vochtige weidegrond waar ze makkelijk bij de bodemdiertjes kunnen, droge stukjes waar ze kunnen broeden, insecten voor de kuikens en voldoende rust.

In de aankomsttijd zijn vooral de drassige stukken grasland drukbevolkt. Het zijn sociale ontmoetingsplekken waar weidevogels hun veren poetsen, paartjes vormen en veilig kunnen slapen. En aan de randen vinden ze in de bodem een snelle hap. Zo komen ze op krachten na hun lange trektocht. Daarna begint het broedseizoen en groeit er een nieuwe generatie weidevogels op in Eemland.

 
 

Tulpenroute Noord-Oostpolder.

 
 
Sallandse Heuvelrug een bloem boven de bloeiende heide

Sallandse Heuvelrug een bloem boven de bloeiende heide

 

Wesepe - Mei 2020.

Vroeg in de ochtend om 4:30 uit bed. De zonsopkomst staat gepland voor 5:12. Op zoek naar ochtendmist in combinatie met de opkomende zon. Het gaat niet op bestelling in de natuur, er is geen mist te bekennen. Het heeft zelfs licht gevroren op 16 Mei zoals op bovenstaande foto te zien is.

Sallandse heuvelrug

Sallandse heuvelrug

Op het einde van de paarse route, wandeling van 3,5 uur op de Sallandse Heuvelrug, komt deze ree in beeld. Ik sta bovenwinds, toch heeft ze in eerste instantie niets door. Mijn 24-70 lens kan voldoende inzoomen voor deze leuke print. de hoeveelheid dieren die je ziet is gering maar soms kun je het ineens treffen.

 

Aubrita in mijn tuin, voorjaar 2020

 

Fotograaf Paul Albers

(Diafragma f/3,2 - Focuslengte 105mm - Sluitertijd 1/1000 - ISO 140)

Deze foto is een samenstelling uit 15 foto’s. De gebruikte techniek is foto stacking. Macro foto’s hebben een hele beperkte scherptediepte. (Een paar millimeter is maar echte scherp) Door vanaf een statief 15 foto’s te maken waarbij je iedere keer het scherpstelpunt iets verlegd krijg je 15 foto’s waarbij op iedere foto een ander deel optimaal scherp is. Door vervolgens deze in de software samen te voegen en alleen het scherpe deel van de foto’s in de eindafdruk op te nemen krijg je een macro foto die over een groot deel, van de foto, scherp is.

Het insektenhuis en haar bewoners

Bezige Bij

Fotograaf Paul Albers

Diafragma f/5,6 - Focuslengte 105mm - Sluitertijd 1/500 - ISO 400)

Solitaire bijen, wespen en hommels leven niet in een volk zoals de honingbij met een koningin. Er zijn zowel mannetjes als vrouwtjes. Een bevrucht vrouwtje maakt een nestplaats in hout of steen (zoals de behangersbij en de muurwesp), maar er bestaan ook soorten die een hol in de grond maken (zandbij, graafwesp).

De beschermde behangersbij nestelt in diepe holtes in dood hout en in holle plantenstengels. Wanneer zij haar larven ter wereld brengt, snijdt ze met haar kaken ronde en ovale stukken van de kelkblaadjes van rozen, die zij gebruikt als bekleding voor de langwerpige gang, en tevens om de cellen voor de larven van elkaar te scheiden. Wanneer de gang vol is, sluit ze deze ook weer af met rozenblaadjes. Andere soorten zoals de metselbij doen dat met zand, klei of steentjes.

 
KONIK_02_OZ_2_KANSAS_SEP_BW.jpg

Konikpaard - Oostvaardersplassen - Flevoland.

April 2020 - Strijd om de macht bij deze wilde paarden.

Van de konik wordt vaak gezegd dat hij verwant is aan de tarpan, een uitgestorven wild paard uit Oost-Europa. Evenals vele andere oorspronkelijke paardenrassen is de konik klein (ponymaat) en toont zijn vacht kenmerken van het wildkleurpatroon. Deze eigenschappen maken het paard in de vrije wildbaan minder zichtbaar voor mogelijke predatoren. De konik in de vrije wildbaan heeft geen verzorging nodig en kan het hele jaar buiten blijven. Om deze reden wordt het dier ingezet ter begrazing in natuurgebieden. Ook wordt gekozen voor de konik omdat hij geen kenmerken heeft die door fokkers speciaal voor het gebruik door de mens geselecteerd zijn. De koniks zijn nagenoeg vrij van ziekten die gedomesticeerde paarden kunnen hebben. Hun karakter wordt omschreven als gewillig, rustig en sober.

 
Baardiris in mijn tuin - Mei 2020(Diafragma f/5,6 - Focuslengte 105mm - Sluitertijd 1/500 - ISO 1400)

Baardiris in mijn tuin - Mei 2020

(Diafragma f/5,6 - Focuslengte 105mm - Sluitertijd 1/500 - ISO 1400)

Baardiris.

Om deze foto te maken is er gebruik gemaakt van foto stacking. Wat is foto stacking? Bij Macro foto zit de technische uitdaging altijd in: welk deel van de foto is scherp. Met een macro lens kun je wel van heel dichtbij een foto maken maar een heel klein gebied, van bijvoorbeeld een cm, is scherp. Door gebruik te maken van foto stacking maak je 25 foto’s waarbij het scherpstelpunt iedere foto iets opschuift. Het resultaat is 25 foto’s die ieder een ander deel scherp hebben. Vervolgens ga je de foto’s in de nabewerking samenvoegen tot een foto waarbij je voor iedere foto het scherp gestelde deel laat zien en de rest verbergt. Het resultaat is een foto die van voor naar achteren scherp is. Doorlooptijd voor de gehele cyclus ca 1,5 uur.

Lis (Iris) is een geslacht uit de lissenfamilie (Iridaceae). Zowel het geslacht als de soorten worden in de volksmond iris genoemd. Het geslacht kent naast soorten ook vele cultivars. Lissen worden al lang door de mens gebruikt. In de Egyptische piramiden zijn afbeeldingen van lissen te vinden, die stammen uit 1500 v.Chr.

De bloemen kunnen in kleur variëren van goudgeel, tot wit, blauw, lavendel en paars. Roze en abrikooskleurige irissen zijn gekweekt binnen sommige soorten.

De verschillende soorten lissen komen algemeen voor in de noordelijke gematigde klimaatzone. Alle irissen hebben lange stelen en bloemen met zes kroonbladeren, waarvan drie naar beneden wijzen en drie rechtop staan. Bij sommige kleinere soorten wijzen de kroonbladeren allemaal naar buiten. De meeste wilde lissen groeien uit een wortelstok, maar sommige soorten groeien vanuit een bol.